15 tipů jak začít s MINIMALISMEM

 

„Chudý není ten, kdo má málo, ale ten, kdo touží mít víc.“         –Seneca

Minimalismus je v naší JSPS tvorbě výrazně zakomponovaný, proto se chci s vámi podělit o to, jak ho vidíme a vnímáme my.

Všichni, ať už vědomě nebo nevědomě usilujeme o vnitřní balanc v hektickém století. Snažíme se skloubit náš životní styl s tím, co nás v životě postupně potkává. Už dlouho jsem se chystal vám přiblížit filozofii minimalismu a taky dát par tipů, jak jej začít uplatňovat po svém. Začněte žít život podle vás a minimalisticky.

Vezměte to svým tempem a do svých rukou. Nikde není napsáno, že musíte všechny tipy a dostupné poučky a definice na internetu dodržet. Neporovnávejte se s ostatními, každý používá a vykládá minimalismus po svém. Takže se nenechte odradit a inspirujte se jenom tím, co osloví a zaujme právě vás.

Proč se stát minimalistou? Nemusíte tento směr brát hned jako nové náboženství, ale může vám určitě pomoci si srovnat váš život do latě. Zamyslete se nad tím, kde zrovna jste, kde se právě nacházíte, a co zrovna ve svém životě teď řešíte nejvíc. Pokud se do minimalismu ponoříte, nespěchejte. I malými kroky se můžete dostat daleko. Hlavní je neodbočit a soustředit se. V následujících bodech vám napovím, jak na to a kde začít.

1. Stanov cíle

Určete si svůj vlastní cíl, se kterým do této změny jdete. Stanovte svoji metu, zamyslete se, co chcete změnit. Motivací mohou být větší finanční úspory.  Může to být změna práce, která vám vysává energii. Impuls může být i odkládaný nepořádek v domě. Blížící se náročné stěhování? Plánujete dalekou cestu do zahraničí? Očekáváte přírůstek?…

2. Vyházej šatník

Ve světě témat a článků okolo minimalismu se většinou setkáte s prvním krokem v podobě zredukování vašeho šatníku a věcí samotných. A je to logické, měli bychom začít nějakou fyzickou aktivitou, ze které budete mít na konci dobrý pocit. I mým osvědčeným způsobem, jak mít vnitřní satisfakci a dobrý pocit, je prostý úklid.

Jeden ze způsobů, jak vyklidit oblečení, které opravdu zabírá, je vzít všechny věci (šaty, bundy, trika, boty, kalhoty… ano, úplně všechno oblečení) na jednu velkou hromadu. Potom si hromadu prohlédněte a položte si otázku: Vážně tohle všechno potřebuji? Dejte si tu práci a čas a vezměte každou jednu věc do ruky a zamyslete se, jak s ní naložíte. Mám k této věci nějaký osobní vztah? Ne? Tak půjde pryč! Je to kousek, který se bude hodit někomu jinému? Dám jej stranou a nabídnu kamarádům nebo jej dokonce zkusím prodat. Můžu tento kus někomu spíš darovat? Dejte jej stranou a udělejte hromádku pro charitu. Můžu z něj vyrobit něco jiného? Super, další hromádka.

Existuje spousta tipů, jak svůj minimalistický šatník posléze udržovat. Patří k nim například Projekt 333, ve kterém se snažíte udržet pouze 33 kusů oblečení. Výhodou vašeho minimalistického šatníku bude, že si můžete dopřát kvalitnější kousky na úkor kvantity a budete jej snáze barevně kombinovat.

3. Zredukuj

Věci jsou jen věci. Míň věcí, znamená víc místa pro vás. Víc místa pro víc vašich zážitků a emocí. Pokud tápete co dál, v úklidu můžete pokračovat v tom, co vám doma zrovna pije nejvíc krev. Pokud jste začali šatníkem, můžete přejít dál například ke třídění účtenek a dokumentů (ano, to je ta zaprášená krabice, do které chodíte hodit jen účtenky pro případ reklamace). Nebo koupelnová polička plná drogerie, ve které už jsou v podstatě prázdné nebo prošlé kousky. pokračujte v kuchyni, zmatek v koření a surovinách známe všichni. Je to muškátový oříšek nebo skořice? A co nábytek? Neleží vám v domě kus nábytku, který už tam nějaký ten pátek jen postává, ale už jej vůbec nevyužíváte? Pusťte se do toho.

  • Každý rok alespoň 1/3 svých věcí vyhoďte nebo proces většího úklidu pravidelně opakujte.
  • Při úklidu tohoto typu vždy vydělejte všechny věci na jedno místo, donutí vás to přebrat úplně všechno a nejen to, do čeho se vám zrovna “chce”.
  • Co jste za poslední rok nepoužili, pryč s tím.
  • Zbavte se věcí typu “kdyby náhodou”.

4. Mysli na důležité

Samozřejmě to neznamená, že musíte dát všechno pryč a mít doma holobyt. Soustřeďte se na to, co opravdu používáte a co vám přináší funkční užitek a co ne. Při této redukci najdete i věci, které jsou vám velmi blízké. Ty je dobré zachovat. Máte svoji úžasnou sbírku knih, na kterou jste pyšní? Sbírka vám určitě dělá radost, proto je dobré si takové věci ve svém životě zachovat. Já mám například sbírku hrnečků z hlavních měst, které jsem navštívil a mám radost, když si můžu udělat čaj nebo kávu v hrnku z Londýna či Amsterodamu. Sentimentální věci se vám budou vyřazovat těžko, ale i ve fotoalbech najdete zkažené nebo zdvojené záběry, které postrádat nebudete.

  • Ponechte si věci, které jsou pro vás důležité, jsou funkční anebo vám přinášejí radost.

5. Digitalizuj

Nezapomeňte zredukovat i svá virtuální úložiště. Promažte a uspořádejte si fotky v počítači i v mobilu. Projděte si soubory a složky, které už nepotřebujete a vykliďte si plochu. Budete mít lepší pocit, a hlavně pak snadněji najdete, co potřebujete. Zkuste se zbavit co nejvíce papírových dokumentů ze šuplíků a všeho podobného, co můžete rychle zkopírovat nebo vyfotit a uložit si online. Ať už se tomu bráníte nebo ne, dnešní doba je digitální, takže proč toho nevyužít. Alespoň se vám nebudou účtenky hromadit v šuplíku. 

6. Půjč si, nekupuj

Pokud můžete, půjčte si věci od přátel a rodiny. Určitě se najdou věci a nástroje, které využijete pouze jednou či dvakrát a poté budou ležet v koutě po celý zbytek roku. Tyto produkty nekupujte, nemusíte je vlastnit.  Zkuste použít svá přátelství a danou věc si raději půjčit a mít tak další záminku navštívit své kamarády a rodinu.

  • Anebo si je vůbec nepůjčujte, ale vyrobte si je sami, pokud to jde. Vybudujte vlastníma rukama, postavte, sešijte, obnovte, recyklujte z něčeho starého.

7. Organizuj

Pokud máte nakupování opravdu rádi a je pro vás těžké se této „shopaholic“ závislosti zbavit, doporučuji se snažit nahradit nakupování organizováním. Zkuste najít každé věci v bytě svoje místo, budete mít větší přehled o tom, kde se co nachází a uvnitř najdete uspokojení. Zorganizujte si věci do krabiček, nebo pytlů, pořadačů a použijte štítky. Štítky a visačky jsou super. Jednoduše si všechno označkujte, a když budete potřebovat něco najít, už nebudete tolik nadávat, protože najednou bude všechno tam, kde má být.

8. Choď po svých

Víc choďte po svých a ušetříte. Tam, kde se dostanete pěšky, prostě jděte pěšky. Snažte se omezit jízdu autem, pokud to není opravdu nutností. Filozofie minimalismu není jen o vyhazování věcí, ale spočítá také v udržitelnosti, odpovědnosti a ohleduplnosti. Budete tím ohleduplní k přírodě a uděláte také něco pro svoje zdraví.

9. Zbav se plevelu

Pěstujete plodiny, ale plevel vám nedá spát. Zbavte se ho i v jiných oblastech života. Vypněte si notifikace a mějte svůj čas pod kontrolou. Zamyslete se, kolikrát za den vás při práci vyruší zpráva nebo notifikace? Nenechte se rozptylovat opakovanými digitálními útoky. Udělejte si čas offline. Dnešní doba je hektická a proměnlivá – reklamní slogany a billboardy jsou všude, kam se podíváme. Zkuste se před nimi aspoň na chvíli schovat, ať vás tolik neruší. Vypněte notifikace na mobilu a na počítači, odhlaste se z e-mailových newsletterů, stáhněte se si ad block na webovém rozhraní prohlížeče.

  • Nemilosrdně vytrhejte ze svého života “plevel”, tedy všechno, co vám bere čas a ruší vás od důležitých záležitostí.

10. Nastav priority

Vezměte si tužku a papír a začněte kreslit a psát. Dejte si na papír nebo do myšlenkové mapy váš celý život, vaše preference, vaše priority, touhy, cíle a koníčky. Klaďte si při tom otázku, kdo a co je pro vás to nejdůležitější. Vysypte to ze sebe na papír a všechno si uspořádejte.

  • Z osobní zkušenosti na toto uspořádání používám super aplikaci Trello anebo myšlenkové mapy.

11. Plánuj

Nepodléhejte vždy impulsivnímu nakupování. Udělejte si seznam toho, co potřebujete koupit a naplánujte si ho do detailu. Případně ho aktualizujte – a hlavně se ho držte. V samotném obchodě to pro vás bude jednoduší, půjdete položku po položce a nebudete se doma divit, co vám to v tom košíku přistálo.

  • Kdo plánuje, ušetříte svůj čas i peníze.

12. Zjednoduš

Pokud máte rádi minimalismus v interiéru a designu jako my. Obklopte se takovými dekoracemi, které působí jednoduchostí a lehkostí. V interiéru minimalismus znamená jednoduché geometrické tvary a barvy. Snažte se nekombinovat více jak tři barvy dohromady. Váš prostor bude působit vzdušněji a klidněji. Uklízejte si po práci svůj pracovní koutek, budete mít ráno hned lepší pocit, že je vše, jak má být.

  • Použijte jednoduché dekorace, které pro vás budou mít hlubší význam.

13. Vyměň

Jednoduchý minimal trik, jak se doma nezasypat věcmi. V případě, že si něco zakoupíte, zkuste se naopak nějaké věci doma ihned zbavit. Prostě novou věc vyměňte za nějakou starou a zbavte se jí. Na toto téma je několik zajímavých filmů, například německá komedie 100 Dinge (Bez věcí, nad věcí), které vám v této oblastí může být inspirací.

  • Pokud kupujete, dbejte na kvalitní a udržitelné věci.
  • Kvalita nad kvantitou.

14. Neduplikuj

Snažte po bytě porozhlédnout po věcech, které máte vícekrát nebo v páru. Opravdu je potřebujete dvakrát? Zbavte se věcí, které máte jenom pro čas typu ” co kdyby”. Pokud je to něco, co dokážete koupit do 15 min od vašeho domova a do 500 Kč, tak to nutně doma nepotřebujete mít.

  • Soustřeďte se na to, co máte, ne na to, co můžete mít. 

15. Investuj

Investujte do toho, co vás dělá šťastnými. Děláte něco, co vás nebaví? No tak to přestaňte dělat! Věnujte čas a energii tomu, co vás láká, co máte na svém seznamu, že jednou musíte zkusit. Běžte vyzkoušet bungee jumping, přihlaste se do kurzu vyšívání, zajeďte se potápět se žraloky, začněte psát “food blog” o vaření nebo vymyslete novou detektivku, naučte se hrát na ukulele, začněte hrát fotbal, pořiďte si psa, uspořádejte kamarádům narozeninovou oslavu.

  • Je to na vás!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s námi na FB nebo Instagramu a určitě nám dejte vědět, do čeho jste se pustili vy.

A pokud jste dočetli až sem a hledáte minimalistickou dekoraci nebo dárek, koukněte do našeho e-shopu, najdete tam minimalistické mapy, minimalistická písmena a ostatní minimalistické plakáty.

 

  • Váš košík zeje prázdnotou.