Chystáte se malovat dětský pokoj a potřebujete inspiraci?

Děti rostou rychle a jednou za čas je potřeba jim jejich dětský pokojíček vylepšit a přizpůsobit představám a aktuálním potřeb. Ve správně vybaveném pokoji se dětem bude snadněji rozvíjet jejich kreativita, a láska k jejich koníčkům a zálibám. Ať už se chystáte jen vymalovat nebo vyměnit i nábytek, přinášíme vám pár tipů a rad, jak na to a čemu se případně vyhnout.

Téma – Zvolte vhodné hlavní téma. Inspirací vám zřejmě na začátku bude záliba nebo koníček vašeho dítěte. Důležité je to ale nepřehánět, mít všechny prvky pokoje ve stejném motivu je spíše designovou chybou. Klasickým příkladem je celo-růžový princeznovský pokojíček nebo pokoj které má veškeré vybavení s motivem fotbalu, stěny polepeny fotbalovými plakáty, fotbalové povlečení, fotbalové závěsy, no prostě fotbal, kam se podíváte. Zamyslete se, jak oblíbený motiv zapojit do interiéru decentně a kreativně. Základem je nepřehltit interiér jedním tématem. Pokud má vaše dítě rádo dinosaury, nemusí být vše křiklavě zelené a hnědé, stačí na intenzitě barev ubrat a vybrat vhodné doplňky, které nebudou tak do očí bijící a hlavně s tím jak dítě poroste,  dokážete s doplňky snadno pracovat a přizpůsobit je. Pokud na zeď necháte vylepit tapetu s Tlapkovou Patrolou, je možné, že dříve než za dva roky už ji budete s litováním strhávat, protože jak dobře víme – dětské trendy se rychle mění.


Takto ne:


Barvy – Nenechte se strhnout sytými barvami a jedním tématem. Použijte barvu s citem,  vyberte světlejší odstín zamýšlené barvy a vyvarujte se všem křiklavým barvám, nebudou vás bolet oči a usnadníte si pozdější změnu výmalby. A ani děti se určitě necítí dobře celý den obklopené jednou sytou barvou. Nekombinujte příliš mnoho odstínů. V případě, že se rozhodnete nechat pokoj spíše bílý, oživte některou ze stěn samolepkami na zeď nebo využijte stylovou tapetu, která na čisté bílé stěně určitě vynikne.


Takto ano:

 

Zóny – Nezapomínejte využít prostor naplno, zamyslete se, jak můžete pokoj celý využít a čím se vaše dítě v průběhu dne zabaví. Děti mají tendenci brát svůj pokoj pouze jako hernu, tedy místo, kam si jdou jen hrát s hračkami. Nemáte-li pokoj rozdělený do zón a nevyužijete-li stěny a prostor chytrým způsobem, brzy zjistíte, že v pokoji je často chaos. Oddělujte v pokoji místa na zóny, dáte tak prostoru větší využití a řád. Jakmile pokoj rozdělíte, sami uvidíte, kterých věcí máte přebytek (ať už nábytku nebo nepřiměřeného množství hraček). Oddělit v pokoji můžete spací část, pracovní/studijní, čtecí, hrací koutek, úložný prostor, knihovnu…

Osvětlení – Nepodceňujte v pokojíčku osvětlení, je důležitou součásti nejen jeho designu, ale má také přímý vliv na aktivitu vašich dětí. Prudké bílé světlo není vhodné pro večerní uspávání, naopak slabé dekorativní bludičkové světlo není vhodné pro psaní úkolů u stolu. Právě proto je dobré v pokoji nakombinovat hned několik světel a to hlavně v různých výškách a intenzitě. Na toto téma najdete hned několik zajímavých podcastů od pana Medřického. (Zajímavě na toto téma povídal například u Janiny v Cukrfree podcastu.)

Nábytek – Pokud to jde, vyvarujte se zmenšeninám nábytku pro děti. Snažte se pokoj vybavit standardním nábytkem. Použijte nábytek jako pro kterýkoliv jiný pokoj ve vašem bytě nebo domě. Cílem je, abyste jej nemuseli každé dva roky měnit, protože vaše dítě povyrostlo. Kupovat například dětský noční stolek nemá moc smysl, raději vyberte nějaký klasický, který poslouží ve výsledku úplně stejně, ale déle. Investovat pak můžete do kvalitnějších kusů nebo do výškově nastavitelných dílů nábytku, které vydrží pro použití delší dobu. Abyste vyzdvihli v pokoji nějaký nápad nebo design, vyberte si jeden kus nábytku, který vaše dítě používá nejčastěji nebo jej má nejraději a vložte do něj větší kreativitu. Například pořiďte kvalitní a designový psací stůl, velkou knihovnu pokud dítě rádo čte nebo velké postelové čelo, které bude pro pokoj stylově výjimečné. Nezapomínejte také na materiály nábytku a jejich potřebu snadné údržby.

Dekorace – Méně je někdy více. Díky zónám v pokoji, můžete prostor využít naplno. My jsme si letos připravili novou kolekci dětských plakátů do pokojíčků. Možná vás trochu inspirujeme, jakým směrem se ubrat. Máme sadu pro kluky i pro holky a většinou v minimalistickém podání

 

Naše plakáty ze série “Na obláčku”

Výběr dětských plakátů z našeho eshopu

  • Váš košík zeje prázdnotou.